Stimați cetățeni,
Referitor la serviciul de utilitate publică de salubritate, operat începând cu data de 17.08.2020 de către RER Vest SA, vă aducem la cunoștință următoarele informații:
- Sistemul de management integrat al deșeurilor în județul Bihor (SMID), este un proiect implementat de Consiliul Județean Bihor, prin ADI Ecolect și prin care județul a fost împărțit în șapte zone, fiecare din acestea urmând să fie deservită de un operator de salubritate desemnat în urma unei licitații publice;
- Pentru zona 1B formată din localitățile Biharia, Borş, Ceica, Cetariu, Copăcel, Drăgeşti, Girişu de Criş, Hidişelu de Sus, Holod, Ineu, Lăzăreni, Nojorid, Oşorhei, Paleu, Săcădat, Sânmartin, Sântandrei, Sârbi, Spinuş, Tileagd, Vârciorog, Husasău de Tinca, Gepiu, Sălard şi Toboliu, a fost desemnat operatorul de salubrizare RER Vest SA care își începe activitatea începând cu data de 08.2020;
- Colectarea se va face în patru fracții după cum urmează:
Pubelă NEAGRĂ (60L) – deșeuri reziduale (scutece și tampoane, resturi vegetale tratate cu pesticide, lemn tratat sau vopsit, conținutul sacului de aspirator, mucuri de țigări, veselă din porțelan, păr, blană) cu frecvență de ridicare de 4 ori pe lună.
Pubelă VERDE (120L) – sticlă (sticlă, borcane) cu frecvență de ridicare 1 dată pe lună.
Sac GALBEN (120L) – deșeuri plastic/metal (pungi, sacoșe, recipiente detergenți, săpun lichid, PET-uri, doze băuturi, cutii aluminiu) cu frecvență de ridicare de 2 ori pe lună.
Sac ALBASTRU (120L) – deșeuri hârtie/carton (hârtie și tipărituri, ambalaje din carton) cu frecvență de ridicare 1 dată pe lună.
*Deșeurile biodegradabile (coji de legume și fructe, zaț de cafea, coji de ouă, resturi vegetale din curte și cenușa de la sobe) se vor folosi pentru producerea compostului, un îngrășământ vegetal. În acest sens vom distribui la fiecare gospodărie compostoare pe măsură ce le vom primi de la RER Vest SA.
- Astfel, dacă până acum colectarea se făcea într-o pubelă de 120L, noul operator va face colectarea în 4 fracții cu frecvență totală de 8 ori/lună, care după calculele operatorului vor fi suficiente astfel încât să acopere nevoile tuturor cetățenilor.
- Pentru casele în care locuiesc două familii, se vor distribui pubele pentru fiecare familie în parte.
- Pentru familiile cu mai mult de 4 persoane vom analiza împreună cu operatorul distribuirea pubelelor cu volum mai mare, în funcție de numărul membrilor, pentru deșeurile reziduale.
- Pentru persoanele fizice se va plăti o taxă de salubrizare de 5,80Lei/persoană/lună, care a fost calculată de ADI Ecolect, autoritatea prin care Consiliul Județean Bihor implementează Sistemul de management integrat al deșeurilor în județul Bihor (SMID).
- Pentru persoanele juridice se vor încheia contracte de salubrizare cu operatorul RER Vest SA, în funcție de necesitățile fiecărui agent economic.
- În perioada de tranziție de la operatorul REOSAL SA la RER Vest SA 17.08.2020-31.08.2020 și până când se vor distribui pubele la toată populația, noul operator va ridica deșeurile și din pubelele vechi.
GHID DE COLECTARE SEPARATĂ/HOGYAN GYŰJTÜNK
SZELEKTÍVEN?