Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Skip to main content
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. 0259 318 003

Turism

Repere turistice

O atentie aparte solicita reperele turistice naturale, in special zonele declarate rezervatii. Tonifianta si tamaduitoare, apa termala ocroteste si mentine in viata de mii de ani, cea mai reprezentativa specie a florei locale: nufarul termal. Gingasa floare treiesta in rezervatia naturala "Paraul Peta", situat la poalele dealului Somleu. Peta izvoreste in locul numit "ochiul tiganului" si colecteaza apa mai multor izvoare termale. Pe cel mai bogat dintre acestea s-a format Lacul Peta cu o suprafata de 4100 metri patrati. Avand o temperatura de 25-30 grade Celsius, apele sale sunt un mediu optim pentru Nymphaea Lotus Thermalis, cea mai miraculoasa manifestare anaturii in rezervatia Petei.

Asupra originii speciei de lotus din Lacul Peta s-au purtat numeroase discutii. Nufarul termal a gasit conditii prielnice in apa calda si namolul lacului, fiind o specie relictara ce a supravietuit din perioada tertiala datorita microclimei create de apa termala. Lotusul termal a fost insotit in decursul erelor geologice de o specie de melc, iar astazi este declarat monument al naturii. Tot in Lacul Peta printre nuferii, poate fi vazuta rosioara lui Racovita, o subspecie endemica de pesta , care s-a adaptat la temperaturi de 30 - 34 grade Celsius.

Din nefericire rezervatia naturala a suferit modificari drastice in ultimul secol, datorita interventiilor antropice. Gospodariile invecinate, pasunatul si adapatul precum si introducerea in rau a unor plante exotice, au perturbat echilibrul biologic al florei din Lacul Termal.

La mica distanta, in apropierea satului Betfia, adincurile dealului Somleu ascund un tenebros si veritabil monument al naturii numit impropriu de localnici "Craterul de la Betfia". Avenul are o adincime de 86 metri, in trepte. Verticala putului de la suprafata masoara 54 de metri, fapt care face din obiectivul turistic o temerara provocare pentru cei pasionati de alpinism.

Tot pe dealul Somleu, se afla Rezervatia paleontologica Betfia. Aici s-au descoperit fosile din pleistocen, printre care si un mamut care poate fi vazut in sectia de stiinte ale naturii din cadrul Muzeului Tarii Crisurilor.

Lasand in urma reperele turistice locale, cura balneara si bazinele termale, satele Sinmartinului au mari sanse sa devina o baza de plecare catre alte obiective turistice ale Bihorului: Pestera Ursilor, Stana de Vale, cetatile Ponorului, pescariile de la Cefa, Valea Iadului, Pesterile Meziad si Vadu Crisului, Cetatea Oradiei, Biserica cu Luna si alte monumenta oradene. Traseele sunt deosebit de pitoresti si oricare poate fi parcurs in decursul unei singure zile.

La intoarcerea din drumetie, calatorul poate petrece in tihna asfintitul soarelui, pe malurile lacurilor cu nuferi, pe terasa restaurantelor, sau in Cazinoul Hotelului International.

Strajuita de culmile pe care este satu Cordau, de dealurile Betfiei si de Hotelurile din Baile Felix, comuna Sinmartin renaste in fiecare an pentru turisti, in compania miraculosului nufar admirat pentru frumusetea florii sale.


Agrement

Spatii verzi, amenajari sportive

In iesirea din localitatea Baile Felix, exista un complex cu terenuri de sport cu amenajarile necesare. Baile Felix si 1 Mai, avand functiunea de statiuni balneo-climaterice dispun de suprafete impadurite suficient. Aceste paduri au fost amenajate in paduri-parc, cu alei si locuri de odihna.

La scoala cu clasele 1 - 8 din localitatea Sinmartin exista o sala de sport multifunctionala.

In zonele care s-au introdus in intravilan s-au propus zone cu spatii verzi si sport. Pentru constructii si amenajari sportive conform H.G.R. nr. 525 - privitor la Regulamentul general de urbanism, amplasamentul acestora trebuie sa fie in zone nepoluate, bogat plantate si pe cat posibil in vecinatatea unor cursuri sau oglinzi de apa, iar procentul maxim de ocupare a terenului va fi de 50% pentru amenajari sportive si 30% pentru spatii verzi.