Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. 0259 318 003

Prevederile legale care reglementeaza faptul ca nerespectarea normelor de carantita si izolare la domiciliu atrage sanctiuni penale si contraventionale

  1. Hotararea nr.7/07.03.2020 a Grupului de suport tehnico-stiintific privind gestionarea bolilor inalt contagioase pe teritoriul Romaniei care, la pct. 4, stabileste obligativitatea pentru cetatenii romani care sosesc din Italia, China, Iran, Coreea de Sud prin punctele de frontiera terestre, de a intra in carantina/izolare la domiciliu, asumandu-si aceasta responsabilitate prin completarea de declaratii pe propria raspundere; de asemenea, refuzul sau declararea unei rute false de deplasare constituie infractiunea de fals in declaratii si se pedepseste conform art. 326 din Codul penal, cu instituirea masurii obligatorii de carantina/autoizolare.
  2. Ordinul Ministrului Sanatatii 414/12.03.2020 privind instituirea masurii de carantina pentru persoanele aflate in situatia de urgenta de sanatate publica internationala determinata de infectia cu COVID-19 si stabilirea unor masuri in vederea prevenirii si limitarii efectelor epidemiei, conform caruia Nerespectarea masurilor de carantina, respectiv de izolare la domiciliu, precum si furnizarea de informatii false autoritatilor se sanctioneaza conform legilor in vigoare.

Constatarea si sanctionarea contraventiilor la normele privind prevenirea si combaterea bolilor transmisibile se face potrivit prevederilor art. 30 si art. 59 din HG nr. 857/2011 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele din domeniul sanatatii publice, potrivit carora Constituie contraventii si se sanctioneazi cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amenda de la 10.000 lei la 30.000 lej pentru persoanele juridice urmatoarele fapte: h) nerespectarea masurilor speciale instituite in situatii epidemiologice deosebite;

Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor prevazute de prezenta hotarare se realizeaza ca urmare a activitatilor de control in domeniul sanatatii publice exercitate, pe domeniile de competenta stabilite conform prevederilor legale in vigoare, de catre urmatoarele categorii de personal:

  1. personalul de specialitate imputernicit de catre conducerea Ministerului Sanatatii, autoritate centrala in domeniul sanatatii publice, pentru unitatile de pe intreg teritoriul tarii;
  2. 352 din Codul penal prevede ca: (1) Nerespectarea masurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, daca a avut ca urmare raspandirea unei asemenea boli, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda. (2) Daca fapta prevazuta in alin. (1) este savarsita din culpa, pedeapsa este inchisoarea de la o luna la 6 luni sau amenda.
  3. 326 din Codul penal — care pedepseste falsul in inscrisuri sau in declaratii - prevede ca: Declararea necorespunzatoare a adevarului, facuta unei persoane dintre cele prevazute in art. 175 sau unei unitati in care aceasta isi desfasoara activitatea in vederea producerii unei consecinte juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci cand, potrivit legii ori imprejurarilor, declaratia facuta serveste la producerea acelei consecinte, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

 

Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta Sanmartin

Primăria Sânmartin | Copyright © | Toate drepturile rezervate.
Web design realizat de Weblike PRO.